Thursday, 22 November 2012





2012-03-31_09      

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 2-3 cawan beras (dicuci)
  • 2 1/2 cawan santan
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci hali (diketuk atau racik halus)
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Mayang halus bawang merah dan bawang putih.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk beserta kesemua bahan yg lain. Sukat santan santan bersesuaian dgn beras, juga garam secukup rasa.
  3. Tanak nasi seperti biasa hingga masak. Kacau sesekali utk seimbangkan semua rasa.
  4. Hidangkan bersama sambal, telur, ikan bilis, hirisan timun dan apa saja mengikut kegemaran anda.

No comments:

Post a Comment